21.5.2013
Herziga city

Historiaa...
Herttoniemen kylän muodosti 1500-luvulla neljä rälssisäteritilaa, jotka 1700-luvulla yhdistettiin Båtsvikin säteritilan kanssa noin 800 hehtaarin kartanoksi. Kreivi Augustin Ehrensvärd osti Herttoniemen 1752. Suomen ensimmäinen porsliinitehdas rakennettiin 1762 paikalle, jossa on nyt kartanon päärakennus.

Vara-amiraali Carl Olof Cronstedt omisti kartanon 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa. Hän oli Suomen sodan aikana Viaporin komendantti, ja hänen päätöksestään linnoitus antautui venäläisille taisteluitta 1808. Amiraali muutti porsliinitehtaan asuinrakennukseksi ja rakennutti kartanoon yhden lisäkerroksen. Tältä ajalta on myös puisto, joka on Suomen hienoimpia barokkipuutarhoja. Puiston huvimajat ovat lähtöisin Carl Ludwig Engelin kynästä. Cronstedtin jälkeläiset myivät kartanon 1859 Oulun läänin maakamreerille, C.G. Bergbomille.

Kartanosta tuli museo jo 1920-luvun alussa. Alueelle on jo tuolloin siirretty tuulimylly Träktomin kylästä ja Sipoosta Knusbackan talonpoikaistalon rakennukset.

Päärakennuksessa sijaitsi 1925-1958 Topelius-museo.1996 toisessa kerroksessa avattiin pysyvä Cronstedt-näyttely. Esillä on porsliinia, hopeaa, kirjoja ja huonekaluja, jotka ovat kuuluneet vara-amiraalille ja hänen lapsilleen.Ensimmäisen kerroksen huoneet palautettiin viime vuonna asuun, joka niillä oli 1900-luvun alussa maanviljelysneuvos John Bergbomin perheen asuessa Herttoniemessä.Puiston eteläpuolella on Herttoniemen kartanon entinen kansakoulu, nykyinen ala-aste. Entisessä pehtorin talossa toimii ravintola Wanha Mylly.

Tietysti Herttoniemessäkin kummittelee. Välillä jo maanpetturiksi leimatun vara-amiraali Cronstedtin levoton sielu harhailee kuulemma kartanon puistossa...


Herziga city

Entistäaikaa ja Nykyaikaa Herttoniemen Satamassa...

LAIVALAHDENKAARI Vuonna 1994

LAIVALAHDENKAARI 11 - LAIVALAHDENKAARI 13LAIVALAHDENKAARI 13-15

KAIVOLAHDENKATU

LAIVALAHDENKAARI Vuonna 2001

LAIVALAHDENKAARI 9

LAIVALAHDENKAARI 9 - SORSAVUORI

SORSAVUORI


KERTTULINKUJA

Ystäväni Wilin ottamia kuvia vuosien varrelta :

Ranta ennen ja nyt: